Арно Курткюис
Арно Курткюис / netinfo
Проведе се първият от петте семинара, част от инициативата ЕКООБЩИНА
Днес във Френския институт се проведе първият семинар, част от конкурса ЕКООБЩИНА на тема „Оптимизиране на битово-питейното водоснабдяване и устойчиво управление на отпадъчните води“. Официален гост на откриването бе Николай Кънчев, заместник-министър на околната среда и водите. На семинара присъстваха над 40 представители на местната власт, експерти и партньори на инициативата.

Николай Кънчев и Н. Пр.Ерик Льобедел
netinfo

Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, приветства присъстващите на форума. В изказването си той за пореден път благодари на партньорите на инициативата и на представителите на общините, които са превърнали ЕКООБЩИНА в традиция.   

Николай Кънчев поздрави организаторите за третото провеждане на конкурса. Той подчерта, че благодарение на ЕКООБЩИНА двустранните отношения между България и Франция се развиват и надграждат, а доказателство за това е ползотворното сътрудничество между Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район и Агенцията по водите Артоа-Пикардия.

Целта на ЕКООБЩИНА е да оцени добрите практики в българските общини, но и да стимулира местните власти да работят заедно за утвърждаване на един по-устойчив модел на управление.  За да представят опита на Франция в устойчивото управление на водите, гост-лектори на семинара бяха френските експерти Жан-Пол Колен, заместник-председател по водоснабдяването и канализацията на метрополия Лион и Арно Курткюис, началник на служба „Планиране и програми“ в Агенцията по водите Артоа-Пикардия.  

Като представител на метрополия Лион, Жан-Пол Колен разясни механизма, по който местната власт е избрала да управлява ВиК системата си – обществено управление на процеса за пречистване на отпадъчните води и партньорство с частна компания за управлението на водоснабдяването с питейна вода. Той коментира, че всяка община трябва да избере най-подходящия за нея модел, съобразно нуждите на населението, както и възможностите и умението на администрацията да се справя с управлението на тази услуга.

Арно Курткюис представи ролята на регионалната Агенция по водите Артоа-Пикардия, обслужваща население от 4.8 млн. жители. Той наблегна на важността на обединяването на усилията на общините, което във Франция е довело до много добри резултати и устойчивост на управлението на водите. Като успешен пример за сътрудничество на местните власти, г-н Курткюис цитира споделеното финансиране на пречиствателни станции, които ще бъдат използвани от всички.

Специален гост на събитието бе Анастасия Вачева, зам.-кмет на община Павликени, която сподели добрите практики, приложени в града. Павликени е община лауреат в миналогодишното издание на конкурс ЕКООБЩИНА, в категорията „Устойчиво управление на водите“ за град над 10 000 жители. Г-жа Вачева представи Програмата за обновление на водоснабдителната мрежа и оползотворяване на утайките от пречистване на отпадъчни води, която администрацията на общината е разработила. Лектор на събитието бе и Светла Иванова, държавен експерт от Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“ на Министерството на околната среда и водите.

Следващият семинар, част от инициативата ЕКООБЩИНА е на тема „Устойчиво управление на битовите отпадъци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване” и ще се проведе на 24 април 2018 г., от 10 часа в сградата на Френския институт.
Всички общини са поканени да участват в конкурс ЕКООБЩИНА, като могат да подават кандидатури и в петте категории на тазгодишното издание.

Крайният срок за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2018 г.

Конкурс „ЕКООБЩИНА“ се организира от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България. Корпоративни партньори на инициативата са Рено Нисан България, Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, Веолия България и Регионален фонд за градско развитие

За ЕКООБЩИНА

Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ се организира от Френското посолство в България. Поводът за него е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“. Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво ― от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности, за което отговорност носят местните власти.

Конкурсът се провежда за трета поредна година и е отворен за участието на всички български общини. Основните критерии, за които представителите на журито ще следят са: действителни постижения на общините в петте разглеждани области;  проекти за следващите пет години; значимост на средствата, отделени за разглежданите области, спрямо наличния ресурс; измерение партньорство, съгласуване и комуникация с всички съответни заинтересовани страни (граждани, сдружения, предприятия, други общини), при изработването и провеждането на политиките;  оригиналност на инициативите. Кандидатурите на общините ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от петте категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията  „Устойчиво управление на водите“ и до и над 40 000 души за останалите категории.  

В изданието на конкурса през 2018 г., всички граждани и НПО, които имат интерес в областите спорт и здравословен начин на живот, ще могат да вземат участие в него. От всички кандидатури ще бъдат избрани 10, които в последствие ще бъдат поканени на уъркшоп за доусъвършенстване на идеите си.

Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите тук. Следете всички новини за инициативата и на нейната фейсбук страница.