Екоорганизации искат от Станишев действия за спиране на незаконните строежи в Рила
Екоорганизации искат от Станишев действия за спиране на незаконните строежи в Рила / снимка: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев да предприеме енергични действия за спиране на незаконните строежи в Рила планина и да въведе зоната Рила Буфер в мрежата на защитени европейски територии "Натура 2000". С този апел се обърнаха към централната власт представители на екоорганизациите „Граждани за Рила” и „Еко Рила” по време на пресконференция.

Природозащитникът Васил Кадринов изрази надеждите си да се вземат засилени мерки за опазването на Рила и спиране на строежите там още утре в Брюксел, на заседанието на ЕК, когато ще се обсъжда "Натура 2000" в България. Според него това е начина отговорните лица за тези нередности да си понесат санкциите. Точно това правителство с министър-председател Станишев носи пълната отговорност за установяването на мрежата "Натура 2000 и защитата на зоните в нея, коментира Кадринов.

Планирано е застрояване на 8 ски курорта на територията на Рила, които обграждат планината от всичките й страни, включително и седемте рилски езера, където е планиран строежът на лифт. Всичко това е крайно незаконно, категоричен е Кадринов. По думите му, ако тези проекти се осъществят, планината Рила ще бъде тотално унищожена. Според него има политически чадър над тези, които искат да я разрушат. По повод посещението на еврокомисарят Барозу у нас на 28 март, природозащитниците отново протестираха срещу застрояването на Рила.