Две нови могили проучва екипът на д-р Китов
Две нови могили проучва екипът на д-р Китов / netinfo
Приключи проучването на пет могили в сливенско от експедицията на д-р Георги Китов. Световна известност придоби Далакова могила, в която бе открито богато, вероятно царско погребение. Находките от него – златна маска и пръстен с надпис, ритони и други сребърни и златни съдове, предизвикаха небивал интерес и отзвук в целия свят.

Обектът бе посетен от кореспонденти на Асошиейтед прес, Ройтерс, Франс прес, на японски вестник с най-голям тираж (13 милиона) в света. Справка в глобалната мрежа показва, че освен до всички европейски страни, отзвукът за новооткритите тракийски съкровища е стигнал до Бразилия, Китай и други по-далечни страни.

Откритото от експедиция ТЕМП ще даде възможност за по-доброто осветление на тракийската история в днешните български земи и в целия ареал на разпространение на тракийската култура. През тази седмица експедицията започна работа по нови две могили в землището на село Калояново. Ще продължи и възстановяването на Далакова, Танева и Радева могила в първоначалния им вид. „Стремим се да върнем на околния ландшафт вида му отпреди нашата намеса”, обясни ръководителят на ТЕМП д-р Георги Китов.

По предварителна програма екипът на експедиция ТЕМП ще извърши проучване на 12 могили в землищата на селата Калояново, Блатец, Трапоклово, Горно Александрово и Тополчане източно от град Сливен. 

Други новини от Сливен