/ Guliver/Getty Images
"Ганди в нас" е мотото на изложбата, която се открива на 17 септември в галерия "Оборище 5". В нея 20 признати български художници и скулптори показват творби, отразили техните разбирания и възприятия за идеите и делото на Махатма Ганди (1869-1948).

Организатор е фондацията "Изток - Запад", а експозицията ще бъде в София до 2 октомври, рождения ден на великия син на Индия. След това може да бъде видяна в галерии в страната.

На откриването в столицата ще говори индийската посланичка у нас Пуджа Капур, а творбите ще бъдат представени от изкуствоведа Пламена Рачева, директор на Градската художествена галерия във Варна.

Идеята за "Ганди в нас" възниква миналата година, след посещението на индийския президент у нас. За куратор на проекта е поканена художничката Селма Тодорова. Тя и колегите й Аглика Гайтаникова, Стефан Чурчулиев и Иван Додов представиха България в Международното биенале за акварел в Ню Делхи, след което бяха на пленер в Хималаите.

Авторите, които обединява проектът "Ганди в нас", са Десислава Минчева, Стоян Дечев, Селма Тодорова, Краси Тодоров, Аглика Гайтаникова, Стефан Чурчулиев, Станислав Памукчиев, Ангел Станев, Иван Русев, Камен Цветков, Иван Славов, Цветослав Христов, Емил Попов, Валентин Господинов, Рашо Митев, Иван Милушев, Цанко Цанков, Хари Атанасов и Пенка Атанасова.

На 2 октомври се навършват 150 г. от рождението на Ганди. Годишнината се отбелязва в целия свят. По този повод посолството на Индия у нас развива дейност още от миналата година като организира редица събития. Честванията започнаха официално през 2018 г., при посещението на индийския държавен глава Рам Нат Ковинд. Заедно с президента Румен Радев той откри паметник на Ганди, чийто автор е известният български скулптор Иван Русев.
БТА