Дойчин Василев победи във фотоконкурс на „Паралели”
Дойчин Василев победи във фотоконкурс на „Паралели” / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Алпинистът Дойчин Василев победи във фотоконкурса на "Паралели", с който списанието отбелязва 42-ия си рожден ден. В пресклуба на агенция БТА беше открита експозиция на седем непрофесионални фотографи, запалени пътешественици, сред които Максим Минчев, Иван Кулеков, Нина Николина, Мира Янова и Виктор Стоянов. Идеята е шестте континента да бъдат видени от седем автора. Така символично ще се получи числото на годините на "Паралели" (6х7=42).

Дойчин Василев участва с кадри от върховете на света - от Еверест до Рила. "Не напразно съм влачил фотоапарата по най-високите върхове и не непразно съм се лишавал от храна заради някой и друг обектив, каза Василев. Много се радвам, че това е първата ми материална награда като фотограф." Председателят на журито Георги Лозанов каза, че е журирал над 300 конкурса, но този бил най-трудният.

Иван Кулеков участва със снимки "Метафори и символи" от Лондон, Париж, Барселона, Кан и Ню Йорк, Нина Николина показва Куба - стара Хавана, старите таксита, олющените сгради, неспирният купон по улици и площади, детайли, атмосфера, Максим Минчев - Бирма, лицата от Мианамар, екзотиката в живота и обичаите на местните жители, репортажни кадри, Мира Янова - снимки от Монблан, изкачването на върха и трудното спускане, а Виктор Стоянов - фотоси от Китай до забутаните селца на България.

Кампанията "Голямото пътуване", започнала на 29 март, също е част от празника на "Паралели". В продължение на 3 месеца читателите изпращаха талони, за да спечелят голямата награда - 13-дневно пътуване за двама в Куба. Щастливецът е 75-годишният читател от Варна Константин Маринов.