Девети национален фестивал на детската книга в Сливен
Девети национален фестивал на детската книга в Сливен / netinfo
От днес започва Деветият фестивал на детската книга в Сливен. Тази година фестивалът ще продължи четири дни, каза пред Дарик Росица Петрова, директор на РБ „Сава Доброплодни”. Библиотеката е основен организатор на събитието, което се провежда под патронажа на първата дама на България Зорка Първанова.

Програмата е наситена с много прояви, откриването е в 10:00 часа в ДТ „Стефан Киров”. В него ще участват актьорите от театрална трупа „Мариета и Марионета” и децата от детски хор „Пчеличка” при Второ основно училище в Сливен, които ще изпълнят химна на фестивала. Веднага след откриването ще се проведе литературно състезание „Пътешествие из Европейската книжовна съкровищница”.

Няколко такива състезания са предвидени в програмата и към тях се проявява голям интерес, допълни директорът на библиотеката. В първия ден на фестивала ще се състои и първия национален пленер за детска рисунка на тема: „В моя град живее вълшебник”. Заявки за участие в него са подали над 130 деца от цялата страна, както и много деца от Сливен. Докато трае пленера в драматичния театър ще се проведе среща с писателя от Молдова Димитър Боримечков.

По-късно ще бъде представено и сръбското списание на български език „Другарче”.

Още новини от Сливен