Деца в неравностойно положение пътуваха с парен локомотив до Банкя
Деца в неравностойно положение пътуваха с парен локомотив до Банкя / БГНЕС, архив

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД организира специално пътуване с парен локомотив до Банкя за деца в неравностойно положение. Инициативата е по случай Международния ден на детето - 1 юни.

Събитието се осъществи със съдействието на Дирекция "Социални дейности" към Столична община, Столична община - район "Банкя" и издателство "Фют", съобщават от националния жп превозвач.

В специалния влак са пътували деца заедно с техните придружители от Кризисен център "Вяра, надежда и любов", от Център за работа с деца на улицата, от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Екзарх Йосиф" и "Патриарх Евтимий", както и от ЦНСТ "Алеко Константинов" и "Иван Вазов".

ГАЛЕРИЯ: "Баба Меца" на релсите

Представители на ръководството на националния железопътен превозвач са посрещнали малчуганите на първи перон на Централна гара София с поздрав за празника. Управителят на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, Димитър Костадинов е посочил, че това е една добра традиция, изградена от години.

БДЖ организира всяка година подобни инициативи за деца в неравностойно положение, като тази година те са посетили и детски увеселителен кът до пешеходната зона в Банкя.

По време на пътуването до Банкя на малките пътници са раздадени балони от служителите във влака, както и книжки за всяко дете.

Възпитаниците на 25 ОДЗ "Изворче" са посрещнали малките пътници на гарата в Банкя с песнички. Децата са посетили и специално обособен кът с игрално-развлекателни съоръжения, а от местната община са се погрижили за приятния им престой в градчето.

Детският празник, организиран от "БДЖ - Пътнически превози" е завършил с обяд и забавления с балони по време на пътуването към София.