Даниел Вълчев присъства на честванията на връх Шипка
Даниел Вълчев присъства на честванията на връх Шипка / netinfo
Без родолюбие, без историческа памет и без отстояване на националните ценности нито една държава не може да успее в съвременния свят. Трети март и Санстефанският мирен договор подхранват желанието на българите да са един народ, в една държава. Уважението към историята ни прави по-силни. Това заяви в словото си на връх Шипка вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев. Той участва в тържествения митинг под върха, посветен на 130-та годишнина от Освобождението на България.

В словото си вицепремиерът призова да не се забравят и онези даскали и свещеници, научили учениците, че смисълът на свободата не е само в това да нямаш окови, а че свободата е състояние на духа.

Вълчев бе категоричен, че стихотворението „Аз съм българче” е част от националната ни образователна програма и винаги ще се изучава. Министърът заяви това в отговор на реплика от хилядното множество на митинга.

Няколко хиляди българи от различни краища на страната се стекоха под историческия връх Шипка, за да почетат паметта на героите, паднали за Освобождението на България руски воини, български опълченци, румънски, белоруски и финландски войници.

В тържествения митинг участваха депутати от Габровски и Старозагорски региони, представители на областните управи от двата града, кметове на общини, представители на различни институции.

За разлика от други години, на тържествения митинг под връх Шипка липсваха представители на дипломатическия корпус в страната.

Света заупокойна литургия за загиналите отслужиха двама митрополити - Великотърновският и Старозагорският в съслужие със свещеници от двете епархии.

Панихида за загиналите за българското Освобождение бе отслужена и в криптата на Шипченския храм “Свето Рождество Христово”. На нея присъства и представител на Руската църква в Българската патриаршия – протойерей Александър.

Пред Паметника на Свободата на връх Шипка бяха поднесени венци и цвета.

Юбилейните тържества под Шипка образуваха километрични колони от леки автомобили, стотици останаха блокирани в колоната и на практика проходът остана затворен за два часа.