Църквите в Пловдив ще светят през нощта
Църквите в Пловдив ще светят през нощта / netinfo
Художествено осветление ще имат Православните храмове в Пловдив, стана ясно след срещата на Митрополит Николай с областния управител Тодор Петков. Петков ще възложи на проектантска група да изработи проект за осветление на храмовете.

Изпълнението на проектите ще бъде на общинска фирма "Обелос", а финансиране ще се търси от държавата, общината, Българската Православна църква, както и от частни дарители.

Сградата на Пловдивската митрополия се нуждае от спешен ремонт, тъй като е конструктивно нестабилна, има напуквания, а върху нея има щети от подпочвени води и слагания от тях, съобщи митрополитът. Постройката е на повече от 180 години.

Все още не е ясно какви средства ще са необходими и кога ще бъде реализиран ремонтът, но въпросът ще бъде обсъден по-детайлно следващата седмица, когато областният управител ще гостува в пловдивската Митрополия.

В Пловдивската епархия има повече от 450 църкви, манастири, храмове и параклиси, а голяма част от тях се нуждаят от спешен ремонт, каза още пловдивският митрополит Николай.

Други новини от Пловдив