Възстановката отбеляза 142-ата годишнина от Априлската епопея
Черешови топчета огласиха Зли дол край Клисура по повод 142-ата годишнина от Априлската епопея. Стотици клисурци и гости на града присъстваха на възстановката, която се провежда от десетки години по повод Априлската епопея.

Честването започна с рецитал на актьора Янко Лозанов, мъжкият хор "Стефка Благоева" от Пловдив изпълни възрожденски и патриотични песни, а 6-годишната Деница - поема, посветена на Ана Козинарова, която се хвърля в кладенец с 4-те си деца, за да ги спаси от башибозушкия ятаган.
 
Варна отбеляза 142 години от Априлското въстание (СНИМКИ)

През пролетта на 1876 г. черешовите топчета стреснаха Европа и показаха, че някъде на Балканите има един героичен народ - българският, каза в приветствието си кметът на Клисура Генка Тодорова. На 20 април вестта за въстанието в Клисура донася Никола Караджов, който е делегат на Народното събрание в Оборище, припомни тя. По думите й за много кратко време кацари майсторят черешовата артилерия, а учителки везат знамето с надписа "Свобода или смърт", което заема най-високото място в Зли дол.

Шест дни е свободата в Клисура, а след това башибозукът на Тосун бей атакува града от три страни... Над 400 беззащитни мъже, жени и деца стават жертва, изпепелени са двете училища, църквата и над 800-те къщи, добави още Тодорова.
 

Dariknews.bg, архив


Кулминацията на честването бе възстановката на избрани моменти от Априлското въстание, която е с над 100-годишна традиция и е една от първите и най-мащабната в страната. Това бе театрален спектакъл изигран на открито, като "сцената" включваше площада пред Павурждиевата къща, тесните калдъръмени улички на подбалканското градче и местността Зли дол, където преди 142 години, необучени и зле въоръжени - само с 15 черешови топчета, бунтовниците се изправят срещу две хиляден башибозук. Във възстановката участваха много самодейци от Клисура и съседните населени места и членове на Национално дружество "Традиция" с регионалните си клубове в Сопот, Шумен, Копривщица.

Всяка година броят на участниците се увеличава, но основните актьори са едни и същи, а от 10 години ролята на Боримечката (Иван Танков) се играе от Стефан Желязков - бивш пожарникар, а сега пенсионер. През последните години синът му Димитър също се включва активно във възстановката, като приема образа на знаменосеца на клисурските въстаници Иван Кондаков.
БТА