Чепеларе става международен планински център
Чепеларе става международен планински център / netinfo
Премиерът Сергей Станишев ще направи първата копка на спортно-туристически център в Чепеларе. Инвестицията в мегапроекта „Мечи чал” е 50 млн. евро. С реализирането на проекта Чепеларе ще стане международен планински център. Строителството ще се реализира на 3 етапа в рамките на 5 години.

Инвеститор е публично-частното дружество “Чепеларе курорт”, в което участват Община Чепеларе и “Родопска инициатива” АД.

За обявяването на старта на проекта са поканени вицепремиерът Меглена Плугчиева, министърът на културата Стефан Данаилов и министърът на икономиката Петър Димитров.

До края на годината трябва да бъде реконструиран лифта, да бъде изграден нов с дължина 2, 7 километра и да влезе в експлоатация система за изкуствен сняг за писта с дължина 3,5 км.

Мащабният проект е един от първите в страната, които ще бъдат реализирани на базата на равноправно партньорство между Общината и представители на бизнеса, заяви кметът на Чепеларе Георги Попов. Вторият етап ще е с продължителност 2009-2011 година. Той предвижда изграждане на спортен център в Чепеларе и втори лифт, дълъг 3 км. По време на третия етап ще бъдат открити спортни съоръжения с лятно предназначение и ваканционно селище.

Други новини от Пловдив