Българската Желязна църква отбеляза 110 години от освещаването си
Българската Желязна църква отбеляза 110 години от освещаването си / снимка: DarikNews

Българската Желязна църква „Свети Стефан” в Цариград отпразнува 110 години от освещаването си на 27 декември, Стефанов ден. Организатор на инициативата беше фондация “Български православен храм св. Стефан в Цариград”.

Стотици гости и цариградски българи почетоха празника на Желязната църква с тържествена литургия, водена от Митрополит Неофит и закрита от хора на Транспортните работници с диригент Петър Матев.

Сред българската делегация, която отпътува за да посрещне празника в Цариград, бяха министърът на транспорта Петър Мутафчиев и представители на ведомството, българският митрополит Неофит, представители на Светия Синод, областният управител на Пловдив Тодор Петков, бившият кмет на града Иван Чомаков, представители на Народното събрание. В навечерието на храмовия празник те бяха официално приети от Вселенския патриарх Вартоломей, който произнесе празнично слово и даде благословия на всички присъстващи. След събитието делегацията бе поканена на вечеря в българската Екзархия.

Православният храм на българите в Турция е създаден през 1849 година. Едва 50 години по-късно тогавашният молитвен дом е престроен в голяма църква за цариградските българи. Днес „Свети Стефан” е единственият храм в източноправославния свят, направен от желязо.