България зае пето място на олимпиадата по информатика
България зае пето място на олимпиадата по информатика / снимка: БГНЕС

България е на пето място в света по общ брой спечелени медали в областта на информационните технологии. Това стана ясно след края на Международната Олимпиада по Информатика в Кайро, откъдето българските участници се завърнаха с четири спечелени медала. Това е и причината България да бъде официален домакин на XXI-ата олимпиада по информатика, която ще се проведе през август 2009 година в Пловдив.

По общ брой спечелени медали преди България се нареждат едва четири страни - Китай, Полша, Русия и Румъния. Това заяви Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика към БАН и изрази задоволството си от тазгодишното представяне на България в Олимпиадата. „България спечели четири медала – два сребърни и два бронзови медала”, каза той.

В България има криза с набирането на участници в олимпиадата, тъй като образованието ни по информатика е недостатъчно. Това заяви Красимир Манев, който е член на Международния комитет на олимпиадата. Той изрази притеснението си от загубата на образовани лица в България, които да захранят софтуерната ни индустрия. По думите му, такива са както ученици, които заминават да учат информатика в чужбина, така и преподаватели. „Преподавателите по информатика не получават сериозно възнаграждение. Това източва преподавателския потенциал не само в средните училища, но и в университетите към софтуерната индустрия”, каза още Манев.

Очаква се да пристигнат близо 700 участници от 80 държави на 21то издание на олимпиадата през август 2009 в Пловдив. Първото издание на Международната олимпиада по информатика се е провело през май 1989 г. в град Правец. Български ученици са участвали във всички проведени до момента издания на олимпиадата, като само през 1993 г. отборът е бил непълен. От 77 участия българските ученици са спечелили 67 медала – 14 златни, 28 сребърни и 25 бронзови.