България е сред великите сили по природни науки
България е сред великите сили по природни науки / БГНЕС
България е сред великите сили по природни науки
78408
България е сред великите сили по природни науки
  • България е сред великите сили по природни науки

Страната ни е една от великите сили в олимпиадите по природни науки. Това каза пред Дарик председателят на Сдружението на ръководителите на олимпийски отбори по природни науки Алексей Христов. По думите му всяка година около петдесет ученика взимат участие в 15 международни състезания. През 2014 г. националните олимпийски отбори на България по природни науки завоюваха общо 61 медала и спечелиха почетни грамоти. Христов обясни, че зад достигането тези успехи стои целогодишният труд на около 70 преподаватели, ангажирани с подготовката и селекцията на националните отбори.

Според Алексей Христов страната ни се нарежда сред великите сили по информатика, астрономия и математика:

„Тук перифразирам ръководителя на отбора по информатика Емил Келеведжиев, който напоследък обича да казва как България се нареди през 2013 година на пето място на международната олимпиада по информатика, веднага след САЩ, Русия, Китай и Южна Корея. Сам по себе си този факт говори за това, че България е там и това го постигат българските ученици, благодарение на обучението на своите ръководители".

Ръководителят на отбора по информатика на българчетата Емил Келеведжиев обясни, че за него работата с децата е освен радост, и отговорност:

„Много е добре да се вижда как децата, които ние водим на международни състезания в някаква далечна страна, се връщат със златни медали, класират се на призови места в света. Освен това общуването с тези деца е много хубаво, защото това са наистина умни деца, с тях и при обикновени разговори човек може да получи много интересна информация. Те са много добре подготвени в тяхната специфична област на състезателната информатика. Понякога знанията, които имат тези деца, и уменията им да програмират надминават нивото на студентите по компютърни науки".