Българчетата - първи в ЕС по гледане на телевизия
Българчетата - първи в ЕС по гледане на телевизия / netinfo

Българските деца прекарват пред екрана седмично по 25,7 часа - повече от другите деца в ЕС, съобщи д-р Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад. Ташо Ташев" /БАСОРД/ на пресконференция в БТА.

Изследването на асоциацията е направено по европейски проект и показва, че в Холандия децата седмично прекарват пред екрана по 14,5 часа, в Белгия - по 15,5 ч., в Гърция и Португалия - по 17,5 ч., във Франция - по 19,7 ч., а в Румъния - по 22,7 ч. Ханджиев цитира и изследване, което сочи, че през 2014 г. 280 хил. души в България са страдали от тежко затлъстяване, а през 2015 г. броят им е нараснал до малко над 338 хиляди души.

Според д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването за периода 1999-2001, България се нуждае от целенасочена политика по отношение на здравословния режим на хранене.

Ханджиев съобщи, че на 27 февруари ще се състои десетият Национален симпозиум "Акад. Чудомир Начев". В рамките на форума ще се обсъждат наднорменото тегло и затлъстяването като фактори за развитие на различни заболявания, ефектите на законите и таксите върху храните и други.

Източник: БТА