/ ThinkStock/Getty Images
Ботаническите градини по света приютяват поне една трета от всички познати растителни видове, но трябва да предприемат повече мерки за опазването на застрашените от изчезване растения, предаде Ройтерс.
 
Около 20% от растенията са застрашени, но няма технически причини те да изчезнат напълно, казаха учени, след като направиха изследване на 1116 колекции. "Световната мрежа от ботанически градини е нашата най-голяма надежда да запазим някои от най-застрашените растения в света", каза Самюъл Брокингтън, куратор на ботаническата градина към Кембриджския университет в Англия.
 
"Ако не запазим растителното си биоразнообразие, човечеството ще бъде изправено пред предизвикателства по отношение на хранителната и горивната обезпеченост, замърсяването на околната среда и климатичните промени", добави той.
 
Проучените ботанически градини съдържат над 105 000 видове. Около 10% от капацитета им е запълнен със застрашени от изчезване растения и този показател трябва да се повиши, твърдят специалистите. За целта трябва да се увеличи координацията между държавите и да се обърне по-голямо внимание на тропическите видове. Повечето растения в света са тропически, а само 25% от асортимента в ботаническите градини е от тях. Повечето налични растения виреят в умерения климат на Европа и Северна Америка.
БТА