Болница “Шейново” на първо място по раждания за миналата година
Болница “Шейново” на първо място по раждания за миналата година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

4050 бебета са проплакали в болница “Шейново” през 2010 година , което я нарежда на първо място пред “Майчин дом” и І-ва АГ болница “Света София”. В болница “Шейново” бяха извършени 1407 цезарови сечения, което е 35 процента от ражданията. Родили са се 104 двойки близнаци и 21 бебета от триплодни бременности.

За последните 11 години в болницата няма починала майка, усложненията от ражданията са 0,3 процента, детска смъртност при раждане е 2/1000 , което приравнява болницата с водещите европейски акушеро-гинекологични клиники. Всичко това е в унисон с тригодишната програма за развитие на болницата утвърдена от Столична община за подобряване качеството на медицинските услуги.

В болница “Шейново” бяха извършени 970 средни и големи ендоскопски операции, което нарежда лечебното заведение на първо място в София по количество и сложност на операциите. 31 процента от пациентките са предпочели услугата избор на екип, като това се явява най-съществената част от собствените приходите на болницата. 40 процента от тези средства, които представляват около 1 милион лева, бяха инвестирани в болницата за закупуване на качествени консумативи и извършване на ремонти.

През 2011 година ръководството на болница “Шейново” си е поставило амбициозната задача да запази лидерските си позиции сред акушеро-гинекологичните болници в България, не само като медицински резултати, а и като финансова стабилност. Като приоритети традиционно ще се заложи на нови методи в областта на пренаталната диагностика, включително въвеждане на фибронектинов тест за пациентки, застрашени от преждевременно раждане. Сериозно внимание ще се отдели на провеждането на профилактични гинекологични прегледи за ранно откриване на ракови заболявания като рак на шийката на матката, рак на яйчника и рак на гърдата.

Болница “Шейново” продължава успешно да си партнира с УНСБАЛ „Света Екатерина”, ВМА и УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.