Близо 5000 души се включиха във фестивала на кукерските игри в Симитли (СНИМКИ)
Близо 5000 души се включиха във фестивала на кукерските игри в Симитли (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

На градския стадион в Симитли днес се състоя 12-ото издание на традиционния международен фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитлия - древната земя на кукерите”. През 2014 г. участниците във фестивала и публиката поставиха рекорд по численост - зрелищното събитие сътвориха над 4000 участници от 27 български и чуждестранни кукерски групи. Тази година и този рекорд падна - в дефилето се включиха 31 групи с близо 5000 участници.

Регламентът на „Симитлия - древната земя на кукерите” остава непроменен и фестивалът е отворен за всички желаещи, няма ограничение и за числеността на групите, каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов, под чийто патронаж е фестивалът. Идеята е събитието да се утвърждава и дообогатява като пъстра палитра на богатото нематериално наследство - кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва.

Кукерското дефиле има и състезателен характер с награди в няколко категории - за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуално представяне. Фестивалът е вече част от националния календар на Министерство на културата, но за организаторите най-ценното е, че кукерската традиция е съхранена и жива.

Близо 5000 души се включиха във фестивала на кукерските игри в Симитли (СНИМКИ)
netinfo


Кукерски дефилета в Симитли имаше и преди промените през 1989 г., после дойде период на прекъсване, а след като станах кмет на общината през 2003 г., решихме заедно с моите колеги да го възстановим, заради огромното желание на все по-многобройните и многочислени кукерски групи и да го организираме по този начин, както е и до ден-днешен, припомни още общинският кмет.

Всяка година групите се увеличават, идват нови групи от различни места на страната и интересното е, че не ние ги търсим, а те търсят нас, за да се изявят на нашия фестивал. Това красноречиво говори за нивото на фестивала, коментира с удовлетворение Апостолов.

Осем бяха сборните групи от община Симитли, които дефилираха днес на стадиона. Те бяха сред най-многобройните и ентусиазираните от всичките. След кукерската група от село Полена излязоха младите представители на село Полето, които пуснаха и сто гълъба в небето. После зрителите видяха кукерите от Железница, сборна група от Симитли, представителите на село Черниче, на кв. „Ораново” в Симитли, групите от селата Брежани и Крупник.

Източник: БТА

Близо 5000 души се включиха във фестивала на кукерските игри в Симитли (СНИМКИ)
netinfo