Белият дом и Пентагона нарушават свободата на словото
Белият дом и Пентагона нарушават свободата на словото / netinfo

Администрацията на президента Джордж Буш и министерството на отбраната на САЩ са сред носителите на "Намордника на годината" за 2007 г., предаде Асошиейтед прес. Всяка година Центърът "Томас Джеферсън" за защита на свободата на словото присъжда "намордника" на най-злостните според него нарушители на основното човешко право. "Отличените" се обявяват в навечерието на 13 април - рождения ден на президента Томас Джеферсън.

"Силно ни тревожи големият брой водещи учени, които твърдят, че се чувстват ограничени от наложената им гледна точка на Белия дом. Климатичните промени са сферата, в която ограниченията се проявяват най-често", заяви директорът на центъра Робърт О'Нийл, бивш президент на Университета на Вирджиния.

Пентагонът спечелил "Намордника" с тайното си разследване на организации - инициатори на мирни антивоенни протести, най-често срещу изпращането на войници в Ирак и Афганистан, посочва БТА. Специално създаден екип от 2003 г. насам следил и електронната

кореспонденция между участници в протестите. Дейността на този екип бе разкрита миналата година, след като Американският съюз за граждански свободи подаде безброй запитвания по силата на Закона за свобода на информацията.

Що се отнася до дейността на американското правителство, Центърът "Томас Джеферсън" се позовава на данни, предоставени от бившия шеф на Съвета по качество на околната среда към Белия дом Филип Куни. В показания пред Комисията за реформи в управлението Куни заявил, че е направил 181 промени в три правителствени доклада, посветени на климатичните проблеми.

Подозренията за истинската причина за направените промени в доклада придобили реални очертания, след като Куни напуснал държавната служба и заел важен пост в петролната компания "Ексън Мобил", отбелязва Асошийтед прес.

Сред "удостоените" е и членът на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пийт Кинг, който поиска разследване за шпионаж срещу вестник "Ню Йорк таймс" заради направените разкрития, че федералното правителство следи международни

банкови транзакции. "Таймс задържа тази история цяла година, докато се убеди, че всички факти са точни, и за да определи последствията от разгласяването им. Конгресменът нито веднъж не спомена тези факти", подчерта Робърт О'Нийл.