БЧК осигури топла храна за бежанците във „Враждебна”
БЧК осигури топла храна за бежанците във „Враждебна” / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
БЧК осигури топла храна за бежанците във „Враждебна”
67735
БЧК осигури топла храна за бежанците във „Враждебна”
  • БЧК осигури топла храна за бежанците във „Враждебна”

Българският червен кръст предостави топъл обяд на над 400 бежанци, намиращи се в бежанския лагер в столичния квартал „Враждебна”. Хранителната помощ е осигурена, благодарение на кампанията, която Червения кръст организира в помощ на търсещите закрила у нас.

Комендантът на лагера Иван Пенков инспектира раздаването на храна и увери, че контролни органи следят за качеството на предоставените продукти. „За всяко нещо преглежда ХЕИ и съблюдава. Първото нещо, което дойде, особено храна, да видим докога е годна”, увери той.

Комендантът на лагера поясни още, че всички бежанци, намиращи се на територията му вече имат здравни картони. „Направиха здравни картони на всички, прегледаха ги, първо децата, след което жените. Няма нещо фрапиращо в лагера, каквито са били опасенията в началото”, обясни той.

Към този момент има пет бременни жени на територията на бежанския център. Предвижда се ремонтни дейности на част от стаите, където ще бъдат настанени бъдещите майки, допълни още Пенков.

До края на седмицата хранителни помощи ще бъдат раздадени в бежанските лагери в столичните квартали „Военна рампа”, „Овча купел”, както и тези в Елхово и Ковачевци.

Междувременно Иван Пенков съобщи, че Държавната агенция за бежанците ще осигури домакински уреди за бежанския лагер в столичния квартал „Враждебна”. Хладилници, перални и печки ще бъдат поставени на всеки етаж на центъра, тъй като електрическата инсталация е слаба и няма възможност уредите да бъдат поставени във всяка стая. Предвижда се и изграждането на медицински пункт, където ще има дежурен лекар, допълни още Пенков.