90% от младите хора, проявяващи агресия, са деца на разделени родители
90% от младите хора, проявяващи агресия, са деца на разделени родители / netinfo
Деветдесет процента от младите хора, проявяващи агресия, са деца на разведени или на родители, живеещи разделени, каза пред журналисти психологът и координатор на консултативния център за деца в район "Оборище" Красен Фердинандов. По думите му има тясна зависимост между степента на агресия сред децата и наличието на добър брак при родителите.

Агресията е като изход от ситуацията, ако у детето липсват социални умения и знания за друг вид реакция, добави той. Децата са оставени сами на себе си в оцеляването, според психолога.

Психолози има в не повече от 30-40 на сто от столичните училища, допълни Фердинандов. Според него същият е процентът и на децата, които имат нужда от психолог и сами търсят помощта му. Често в училищата на мястото за психолог има педагогически съветници или бивши учители, които биха могли по-скоро да навредят на психичното здраве на децата, добави той.

Агресията на децата се дължи на слабия импулсен контрол у индивида, неадекватно удовлетворяване на материалните и духовните нужди на детето, липса на ясни правила и модели на поведение, обясни Цветана Стойкова, психолог и координатор на Центъра за социална превенция сред деца към район "Люлин".

Родителите трябва да помагат на децата си и да общуват с тях, а не да ги "поправят", добави Стойкова.