3,2,1... София филм фест започва!
3,2,1... София филм фест започва! / снимки: София филм фест
3,2,1...София филм фест започва!
26670
3,2,1...София филм фест започва!
  • 3,2,1...София филм фест започва!

14-тото издание на София филм фест започва тази вечер. Откриването ще е в зала 1 на Националния дворец на културата с премиерата на най-новия филм на Светослав Овчаров "Зад кадър". 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни ленти ще бъдат прожектирани по време на феста, който ще продължи до 14 март. Специално за него от целия свят пристигат над 200 гости. Най-любопитните сред тях са италианецът Джулиано Монталдо, британецът Тони Палмър, шведът Ян Троел, руснакът Сергей Соловьов.

За първи път в историята на София филм фест акцент в програмата му е и българското кино. По време на фестивала ще бъдат показани най-добрите ни филми от последното десетилетие, но и най-новите. Премиерни прожекции ще имат игралните "Ако някой те обича" на Киран Коларов, "Стъклената река" на Станимир Трифонов, документалните "Кметът" на Адела Пеева, "Роднини" на Иглика Трифонова.

Директорът на София филм фест Стефан Китанов разказва: "Тази година я определихме като година на българското кино, заради приключването на десетилетие, през което българското кино се разви много успешно, и заради влизането в година, в която киното ни изважда на бял свят най-много филми. От началото на 90-те години на миналия век такова нещо не се е случвало. Затова е съвсем нормално и логично да бъде във фокус", казва Китанов.

Във фокус ще са и филмите, печелили големите награди от последните издания на фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто. Програмата носи името "Голямата петорка".

Стефан Китанов: Имаме уникалния шанс тази година да вкараме в една програма 11-те най-важни филма от тези пет фестивала - това са филмите, които са печелили голямата награда и голямата награда на журито. Това е една уникална селекция, която се постига изключително трудно. Ние имаме късмета да стигнем до тези филми и се надявам, че те ще бъдат оценени от зрителите.

С най-новия филм на руския режисьор Сергей Соловьов "Анна Каренина" ще бъде закрит София филм фест на 14 март. Билетите за повечето прожекции в програмата му са с цена 8 лева. За ученици, студенти и пенсионери - 6 лева.

Всичко за София филм фест можете да откриете на официалния му сайт www.siff.bg.

321 София филм фест започва
netinfo

(Иван Бърнев играе главната роля в "Зад кадър", с който ще бъде открит фестивалът)