„27 велики футболни истории с представяне два дни преди финала на световното по футбол
„27 велики футболни истории с представяне два дни преди финала на световното по футбол / снимки: DarikNews.bg, Thinkstock/Getty Images
„27 велики футболни истории" с представяне два дни преди финала на световното по футбол
73710
„27 велики футболни истории" с представяне два дни преди финала на световното по футбол
  • „27 велики футболни истории" с представяне два дни преди финала на световното по футбол

„Футболът е като живота - и в най-невъзможните ситуации има изход, докато Господ или съдията не свирят последния съдийски сигнал". Това казва Георги Бърдаров в книгата си „27 велики футболни истории". Книгата, която излезе дни преди старта на Световното първенство по футбол в Бразилия, ще бъде представена тази вечер в сградата на баня Мадара.

Преподавателят в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" е трикратен победител в състезанието за оратори и разказвачи „Майстор на думите". Георги Бърдаров е познат и като автор на най-четения български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав животът". Пред Дарик Бърдаров обясни, че първоначалната му идея е била да разкаже 100 футболни истории, но накрая се спира на 27, които са го впечатлили лично със силата на човешкия дух и борбата да последната секунда.

„Идеята на тези истории беше да избягам от клишето. Вътре са събрани истории за футболисти, отбори, които са били в ролята на аутсайдерите. Исках да се покаже силата на човешкия дух, която може да победи навсякъде и по всяко едно време, независимо от прогнози и обстоятелства", каза той.

По думите му футболът е като живота - в най-невъзможните ситуации има изход, докато съдията или Господ не даде последния съдийски сигнал. Според него е въпрос и на късмет. Лошо е, ако съдията решава, по-добре е, когато Господ решава, коментира Бърдаров.

„Това е книга за силата на човешкия дух, който побеждава в най-невъзможни на пръв поглед ситуации. Историята, с която започвам, е моята любима история и тя е „Чудото от Маракана" - историята, с която аз станах луд фен на Уругвай, когато я прочетох като дете. Как малкият и микроскопичен Уругвай побеждава Бразилия пред 200 000 бразилци. Преди мача Уругвай е напълно отписан до такава степен, че излиза дори вестник, 6 часа преди мача: „Бразилия победи! Бразилия световен шампион. Купата е у дома". И това е шест часа преди мача. Въпреки всичко уругвайците успяват да обърнат мача и да победят", допълни той.

Вътре има и истории, свързани с българския футбол. Избягал е от клишето на Американското лято на 94-та и е показал един друг огромен успех за България, който почти вече не се коментира - това е първият успех на международната футболна сцена - 1932 г., когато печелим Балканската купа.„Самият разказ съм го озаглавил „Пиянството на един народ", допълва авторът .

Вътре има още един много симптоматичен мач, наречен Мачът на смъртта, когато през 1943 г. в Киев украински футболисти, които работят в заводи, контролирани от нацистите, са принудени да играят мач с нацистките офицери, като са предупредени, че трябва да загубят този мач. Съвсем нормално германците печелят в началото, но в украинците заговаря тяхната чест да се докажат, обръщат мача и побеждават. Част от играчите заплащат с живота си за това нещо. Те са убити поетапно в концлагери, разказва Георги Бърдаров.

Представянето на книгата е тази вечер от 18.30 ч. в Блус Бар-Ът на Гошо при баня Мадара. Там ще бъдат показани драматични части от историите разказни в книгата, като ще се направи и футболен куиз с награда самата книга.

27 велики футболни истории" с представяне два дни преди финала на световното по футбол
netinfo