20 години от идването на салезианите в България
20 години от идването на салезианите в България / снимка: DarikNews.bg, Стефан Папукчиев

20 години от началото на мисията на Ордена на салезианите в България бе отбелязана днес в Казанлък. За тържественото събитие в града пристигна апостолическият екзарх на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков, както и монахини от Ордена на Майка Тереза, представители на Ордена на салезианите от Габрово, Пловдив, Стара Загора и Ямбол.

В своята проповед монсеньор Пройков говори за делото на провъзгласения през 1934 годна за светец от папа Лий 11 дон Боско. Днес неговите последователи по света, и в частност в България, са се посветили на основната мисия на светеца: работата с деца и младежи, развитието им и превенцията на зависимости, полагане на усилия да се интегрират в общество като почтени граждани и добри християни.

Салезианите живеят според примера на свети Иван Боско.

Само в района на Стара Загора и Казанлък Ордена на салезианите днес се грижи за образованието, подготовката за училище и предпазването от различни пороци на 70 деца, които са сираци или от бедни семейства.

Свещениците от Ордена на салезианите полагат грижи за развитието и на различни таланти и професионални умения на децата, посещаващи Ордена.

„Ако искате да постигнете нещо с някого, никога не оставяйте обидата, която сте получили да ви надделее", посъветва уважилите тържествената литургия монсеньор Христо Пройков.

В проповедта си той говори и за упованието в надеждата, и за борбата със слабостите, които всички носим в себе си.

Апостолическият екзарх подари икона на Дон Боско на църквата на салезианите в Казанлък, със заръката към епархийския свещеник отец Петър от Чехия да я постави в началото на храма.


20 години от идването на салезианите в България
netinfo

Днешното честване на 20-та годишнина от мисията на Ордена на салезианите в България постави началото на поредица прояви и събития, посветени на 200-годишнината от рождението на техния патрон Дон Боско.

Кулминацията ще е през август 2015 година. Дон Боско е роден в Италия през 1815 година.

Близо 20 хиляди са монасите на Ордена на салезианите по света. В България те са. За Ордена работят и много доброволци от различни страни по света.

За първи път представители на Ордена пристигат в България през април 1994 година и през октомври същата година избират за свое място Казанлък. В момента обществото им наброява 7 монаха - трима в Казанлък, трима в Стара Загора и един в Ямбол, както и няколко доброволеца. Освен работата с деца, салезианите обслужват 5 енории и помагат в социалната дейност.

През януари 2009 г. в Стара Загора е основана фондация "Дон Боско България" . Тя работи основно на територията на ромския квартал "Лозенец". Главните й цели са образование, възпитание и интеграция, а основната й дейност е занималня. За децата, посещаващи занималнята, се провеждат и няколко ателиета ежеседмично - по танци, музика, рисуване, моделиране, езиково обучение.