/ iStock/Getty Images
Стотици училища в страната остават без доставка на плод и мляко заради хаос в нормативната наредба, по която са одобрени от Държавен фонд „Земеделие“ доставчици през миналата година.

Кой трябва да доставя продуктите за "Училищен плод и мляко"?

Развитието на казуса представи на пресконференция един от управителите на фирмата-доставчик Милена Рашева заедно с нейни колеги.

Одобрените през 2018 г. заявители са категорични, че виновни за хаоса са Фонд “Земеделие“. Заради бездействието по проблема поискаха оставките на земеделския министър Десислава Танева, нейния заместник Чавдар Маринов и изпълнителния директор на фонда Васил Грудев.

Какво се случва със схемите „Училищно мляко и училищен плод”?

Според фирмите, които са доставчици казусът е правен и се чака отговорът на Върховния административен съд (ВАС). Собствениците на фирмите недоволстват, че от август месец задават въпроси от отговорните институции, но не получават отговори.

Започват проверки в кухните на детските градини и училищата у нас

Милена Рашева обясни подробно развоя на дебата с Фонд „Земеделие“. Производителят разказа, че има сключен договор за 3 години за доставка. На 17 септември тя разпраща до директорите си писмо, при което научава, че през август е направен конкурс за нови доставчици. Самата тя няма отговор какво налага Фонд „Земеделие“ да прави нови конкурси. В момента докато се разглежда спорът нейната фирма е застой и не доставя продукти.

По казуса от Фонд „Земеделие“ заявяват, че развитие по случая може да има след като се произнесе 5-членният състав на ВАС.
БГНЕС