/ iStock/Getty Images
Отговорността за това децата да се хранят със здравословни храни и у тях да бъде възпитан този вкус, е изцяло в ръцете на директорите на детските и учебните заведения. Те са хората, които носят пряката отговорност продуктите, с които се хранят децата, за тяхната здравословност и качество.

14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай

Ние сме последни в тази верига, а нашата (на търговеца и на производителя) отговорност е да доставим качествени продукти по БДС с необходимите сертификати. Това коментира на пресконференция Иван Дойчев, председател на сдружение "Национална асоциация за здравословно хранене на децата".

Какво се случва със схемите „Училищно мляко и училищен плод”?

Изцяло в ръцете на директорите трябва и да е отговорността с кого да сключи договори за тези доставки. Съществуващата сега наредба ясно казва, че процедурата и критериите се спускат от директорите и той издава заповед, с коя фирма ще сключи договор. На този директор му се дава възможност да определи доставчика, но и той трябва да носи отговорността за изпълнение на договора, посочи Дойчев.

Започват проверки в кухните на детските градини и училищата у нас

По повод на създадения хаос по отношение на реда и прилагането на училищните схеми Дойчев коментира, че качеството на храните е едно и също, а само се сменя доставчика. По думите му става въпрос за това кой да вземе парите. Общо 125 са фирмите, които притежават сертификат по БДС за различните продукти.

Само три фирми обаче успяват да се доберат до схемите училищен плод и те преразпределиха България, каза Маша Вачева, член на сдружението. Според нея трябва да се спре спекулацията по темата БДС, защото много хора имат място в тази схема. Спекула има и по отношение на понятието "къса верига", създадена за малките фермери, които предлагат собствена продукция. Те не касаят големите производители, които също имат заявки по тези програми, посочи Вачева.

Как да научим детето да обича плодове и зеленчуци? (ВИДЕО)

Мартин Киров от русенската фирма "Шугун" заяви, че борбата на бранша е директорите да имат право да работят с всички отговарящи на критериите доставчици на храни за учебните заведения. Въпросните наредба 32 и параграф 23, с който се прекратяват актовете за одобрение, чака решение от ВАС, припомни той.

Плодовете и зеленчуците осигуряват психическото здраве на децата

От сдружението "Национална асоциация за здравословно хранене на децата" апелираха към фонд "Земеделие" да спази закона, "който е ясен и категоричен - актове не притежава никой, всички стоим и чакаме тяхното пускане". "Бомбата е заложена от предишния министър (Румен Порожанов) и гърми сега", коментира Киров. Що се отнася до т. нар. къса верига - тя не е на продуктите, а на парите. Вследствие на този хаос приемът на проекти е спаднал драстично, а усвояемостта на парите също, казаха от сдружението.

Според Иван Дойчев Наредба 32 е премахнала приоритета на производителя при доставките и така се е премахнал монопола на 3-4 фирми, които сега протестират срещу това. Освен производствената печалба тези фирми искат да вземат и търговската печалба. След като продуктът е по БДС, какво значение има кой е доставчикът, попита Дойчев. Той отново подчерта, че именно директорът на училището, който познава местните производители и знае на кого може да се довери, трябва да има право и да сключи договорите за доставки.

4 заблуди за детското хранене

Ние не искаме оставките на никого, искаме фонд "Земеделие" да си свърши работата, обобщи Иван Дойчев.

Представител на фонд "Земеделие" припомни, че работата на фонда като разплащателен орган се следи стриктно от европейските институции. Фондът не е в позицията да тълкува самостоятелно наредба на Министерски съвет, сред като тя не е обнародване в Държавен вестник. Очаква се решение на петчленен състав на Върховния административен съд, посочиха още от фонда.
БТА