/ iStock/Getty Images
"Противоречиви указания" и бездействие на Държавен фонд "Земеделие" по условията, реда и прилагането на училищните схеми внасят хаос в изпълнението им. За това алармираха на пресконференция днес представители на млекопреработвателни предприятия и техните неправителствени организации, ангажирани със схемите.

Фермерите доказват реализираното мляко и животни до 31 октомври

Спорна според тях е наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти и по-конкретно постановление на Министерски съвет от 22 февруари 2019 г. за изменение и допълнение на наредбата. То въвежда нов ред за избор на заявители, които в последствие да са одобрени изпълнители.

Първите изкупвачи на сурово мляко ще регистрират договорите си онлайн

Промяната е в три насоки - първо, премахва се приоритетът на заявители, които са и производители. Второ, заличен е служебният избор на заявители, който фонд "Земеделие" прави чрез издаване актове за одобрение за период от три години. Третата насока е, че на директорите на учебните заведения се предоставят правомощия сами да провеждат избор на изпълнители по критерии, одобрени от тях.

Започват проверки в кухните на детските градини и училищата у нас

Именно това постановление е оспорено от производители пред Върховния административен съд (ВАС), защото действията на актовете за одобрение е прекратено, но действието на тази разпоредба е спряно с определение на ВАС, който тепърва предстои да се произнесе със съдебен акт, обясни адвокат Валентина Христова.

Как да научим детето да обича плодове и зеленчуци? (ВИДЕО)

Междувременно указанията на фонд "Земеделие" към директорите на учебните заведения са противоречиви и внасят объркване на оперативно ниво, посочи тя.

До сега една единствена наредба, подписана от министър Десислава Танева, е била в подкрепа на производителите. Наредбата, приета през април 2018 г., регламентираше изпълнение на схемата с продукти по БДС и при най-добро качество, припомни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той подчерта, че именно по нея фирми производители са сключили тригодишните договори с фонд "Земеделие".

4 заблуди за детското хранене

След осми "ремонт" на наредбата обаче от март 2019 г. се даде възможност директорите на учебните заведения да избират доставчиците си по училищните схеми по зададени от тях критерии, посочи Зоров. Според него това е безотговорно, не е държавническо и поставя много доставчици в крайно неприятно положение, а зад това стои политически натиск. Зоров обвини фонд "Земеделие", че в рамките на два и половина месеца не е дало никакви оказания за правилата, по които доставките трябва да стават.

Плодовете и зеленчуците осигуряват психическото здраве на децата

Димитър Зоров припомни, че с писмо да министър-председателя от миналата година целият бранш е подкрепил мнението, че схемите "Училищно мляко и училищен плод" трябва да се обслужват и да са приоритет на производството, заради факта, че това е най-късата верига от производството на суровини през преработка до децата. Най-важното нещо е, че това е пряката отговорност на производителя пред качеството и излиза с лицето си пред детските градини и учебните заведения, а не размита безотговорност", коментира Зоров. Той посочи още, че години наред фирма е предлагала продукти, които не са по БДС, като за това и е било заплащано и ние искаме това да не се случва. В същото време голяма част от директорите страдат от липса на информация, поради което част от тях са изключително негативно настроени.

14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай

Схемите "Училищен плод" трябва да се обслужват от производителите по БДС, защото само тези храни носят печата на бранша и носят публични, достъпни, ясно определени рецепти като състав с точно определена технология и имат точно определен срок на годност, каза Мариана Кокушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Как да създадем здравословни хранителни навици у децата

С липсата на информация и конкретни указания фонд "Земеделие" е отговорен за хаоса в системата, категорични са от млекопреработвателния бранша.
Представител на ДФ "Земеделие" каза, че към момента фондът не е прекратявал актове. Чакало се решението на петчленния състав на ВАС, за да прецизира наредбата. Програмите и схемите няма да бъдат компрометирани и децата ще получават качествени продукти, казаха от фонда.
БТА