/ Thinkstock/Getty Images
От 7 до 31 октомври 2019 г. животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2019 г., трябва да докажат реализацията на млякото и млечните продукти, които са произвели. В същия период фермерите доказват и реализираните на пазара животни, съобщават от Държавен фонд „Земеделие“. За целта се подават документи по образец в областните дирекции на фонда.

Първите изкупвачи на сурово мляко ще регистрират договорите си онлайн

Реализацията на млякото и млечните продукти се доказва за периода 1 октомври 2018г. - 30 сптември 2019 г. Документи се подават по четири схеми, чиито изисквания са разписани в чл. 27в, ал. 1 от Наредба нр. 3 от 2015 г.

Реализираните на пазара животни се доказват по три схеми - Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници - СМКЮ, Схема за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол - ЕЖСК (месо), Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол - ДПЖСК (с реализация на месо или комбинирана реализация). В зависимост от това къде са реализирани животните - в България или извън страната, се попълват различни типови образци.

Попълненият опис по образец се подава на хартиен и електронен носител. Стопаните трябва да предоставят и заверени копия на документите, доказващи реализацията на продукцията си. Те следва да бъдат издадени от съответния земеделски производител или от изкупвача на продукцията.