Учениците ще посещават школото в съседното село Бяла река.
Учениците ще посещават школото в съседното село Бяла река. / dariknews.bg
Хиляди ученици от 1 до 12 клас прекрачиха прага на училищата в България днес. Нито един от тях обаче не влезе в класната стая в село Тушовица, защото тази година ОУ "Христо Ботев" не отвори вратите си.

Школото затвори врати на 31 август, след като остава с едва 25 ученици и Общинският съвет във Върбица взе решение да го закрие.

ВСИЧКИ СНИМКИ на училището сега вижте ТУК

Последната снимка на колектива на школото.
Явор Якимов, личен архив

Училището в село Тушовица е с почти 100-годишна история. През 1920 година обучението се е извършвало в стаи в двора на джамията, а през 30-те години с доброволен труд на хората от селото се построява част от сградата на школото. През 60-те години пък то е напълно завършено. 

Явор Якимов
dariknews.bg
 

Училището, в което днес не удари първият звънец (СНИМКИ)

Хората в Тушовица уважават учението и приеха много тежко вестта за затварянето на училището, разказва последният директор Явор Якимов.

"Освен образователна функция училището има и социална функция - особено в едно малко населено място, то поддържа селото живо. Когато се махне училището, селото загива", казва Явор Якимов. 

Учениците ще посещават школото в съседното село Бяла река.
dariknews.bg

На него му е болно, че е последният, заключил училището завинаги. "Изключително ми беше мъчно и тъжно, защото закриваш нещо, за което си дал и направил толкова много, а виждаш какво ще последва - разруха", обяснява Якимов. Искрено се надявам това да не се случи със сградата в Тушовица, защото тя е символ на историята на селото.

Учениците ще посещават школото в съседното село Бяла река.
dariknews.bg

25-те деца ще пътуват до училището в село Бяла река. Според директора - учениците до последно не вярвали, че школото им ще затвори. Те са по-различни отколкото тези в града. Не прекарват толкова време с телефони, а играят с топка и се събират в двора на училището, обяснява Якимов.

Преди година заради липса на ученици бе закрито и училището в шуменското село Дибич.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.