Школото бе закрито заради липса на ученици
Школото бе закрито заради липса на ученици / dariknews.bg
8530 ученици от 1 до 12 клас прекрачиха прага на училищата в община Шумен днес. Нито един от тях обаче не влезе в класната стая в село Дибич. Тази година ОУ "Н.Й. Вапцаров" не отвори вратите си, а в двора му вече са се настанили високи треви.

Възпитаниците на дибичкото училище трябва да пътуват до съседни населени места, след като школото бе закрито.

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен
dariknews.bg

26 деца от първи до седми клас ще продължат образованието си в VI ОУ „Еньо Марковски" в Шумен. За учениците е осигурена възможност за целодневно обучение, храна и транспорт.

Училището в Дибич пред закриване

Останалите деца са избрали други училища. Едно от тях е седмокласничката Силвена. Тя ще учи във Второ ОУ „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Майка й Павлина Стаменова обаче се притеснява от преместването в областния град. Най-вече се притеснявам от пътуването - как ще пътува до там, вечер как ще се прибира?, разказва Павлина.

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен
dariknews.bg

Ходенето на училище в друго населено място ще излиза и по-скъпо, според майката. Билетчето е 1 лев, с карта ще е около 25 лв., но трябва и поне по 5 лева да й даваме да има за деня, казва тя. 

Децата от закритото училище в Дибич ще продължат образованието си

Според Павлина пътуването, новите учители и деца ще стресират дъщеря й. След 7 клас й предстоят и матури, много е притеснена, разказва тя. 

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен
dariknews.bg

Основното училище „Н. Й. Вапцаров“ в Дибич беше закрито с решение на Общинския съвет от 27 април тази година заради намаляване на броя на учениците. През миналата година те бяха едва 53 и учеха в 4 слети паралелки.

Училището бе закрито с решение на ОбС-Шумен
dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.