u4ili6te knigi
u4ili6te knigi / archive
В община Ловеч училищния праг прекрачват близо 4700 ученици, съобщи кметът Корнелия Маринова. Те са с около 160 по-малко от миналата учебна година. Разпределени са в 220 подготвителни групи и паралелки. Първокласниците са 292-ма – с десет повече от 2017 г. В СУ „Св. Климент Охридски” има маломерна паралелка с десет ученици в първи клас.
За първия учебен ден първолаците ще получат книжката „Ученик съм вече”, а всяко едно училище в община Ловеч ще попълни своята библиотека с две нови книги.
Автор и съставител на книжката „Ученик съм вече”, която ще получат 7-годишните, е Диляна Крусева. „С тази книжка ние ще кажем на децата „Добре дошли в училище!“. Изданието е пълно с пъстри картинки, със стихчета и гатанки, с много усмихнати и смели лица. Сред показаните образи са тези на светите братя Кирил и Методий, както и на революционера Васил Левски – „образи, свързани трайно с нашия град”, посочи кметът Маринова.
Отделно всяко едно училище в общината ще получи още две книги, издадени напоследък в Ловеч. Едната е „Ръкописно съчинение“ на протойерей Евстати Попстефанов, наречено от него "Записки за народния живот и страданията на български". Книгата разказва подробно за живота в Ловеч в годините 1874-1928, като описва живота, бита и занаятите в трите големи махали по това време – Големия Варош, Турската махала и Хармането.
Много са силни страниците, посветени на двойното освобождение на Ловеч – първото на 5 юли и второто на 22 август 1877 г.
Не по-малко въздействащи са и картините, които описват румънското военно нашествие в Ловеч през 1913 г. и тежките последици за града.
Другата книга е „Христо Иванов – Големия - личност и дело” от писателя Младен Стоянов. Това е ново допълнено издание на историческата книга, издадена преди 30 години.
Христо Иванов – Големия е български националреволюционер и политик, роден в село Къкрина, близък другар на Васил Левски. Член е на Търновския частен революционен комитет и Вътрешната революционна организация, той е ръководител на Тайната полиция на организацията, която се е борила срещу явните и скритите врагове на делото за Освобождението. След гибелта на Васил Левски е участник в Априлското въстание, в Руско-турската и Сръбско-българската война. Смел и скромен, Христо Иванов - Големия остава в паметта на поколенията като най-близкия приятел и съратник на Апостола на свободата Васил Левски.