24 април - последната дата, на която новата адресна регистрация ще се зачита за гласуване
24 април - последната дата, на която новата адресна регистрация ще се зачита за гласуване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия реши, че за дата 6 месеца преди изборния ден съгласно чл. 396, ал. 1, чл. 397, ал. 1 и параграф 1, т. 4 и 5 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс се счита датата 24 април 2015 г. включително, съобщиха от ЦИК.

Президентът насрочи местни избори и референдум на 25 октомври

Право да избират и да бъдат избирани като общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, пише в чл. 396, ал. 1 и в чл. 397, ал. 1 на Изборния кодекс.

С друго решение ЦИК прие хронограма за местните избори на 25 октомври 2015 г.

Според документа до 26 август, 59 дена преди изборния ден, кметовете съобщават публично и публикуват на Интернет страницата на общините датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на Общинските избирателни комисии. Хронограмата е качена на страницата на ЦИК в Интернет.