Женева каза не на планираното разширяване на Градския музей
Женева каза не на планираното разширяване на Градския музей / Thinkstock/Getty Images

Гражданите на Женева отхвърлиха спорния план за разширяване и обновяване на Градския музей на изкуството и историята, проектиран от френския архитект Жан Нувел, предава сайтът Artprice.

Кампанията "Не" (Non) спечели вота на референдума, провел се на 28 февруари, с 54%.

Студиото на Жан Нувел в Париж е отговорно за проекта за разширяване на музея, който бе одобрен от общинския съвет в Женева през май миналата година, в сътрудничество с местните архитектски фирми "Юкер" и DVK Architectes.

Сумата от 131 млн. швейцарски франка, която ще е необходима за осъществяването на проекта, бе остро разкритикувана както от страна на левите партии, така и от десноцентристките. Финансирането трябваше да бъде поделено между общинската власт (64 млн. швейцарски франка) и частни спонсори (67 млн. швейцарски франка), водещ сред които е френско-швейцарския бизнесмен Жан-Клод Грандюр. Споразумението включва и дългосрочно наемане на антики и картини от неговата фондация "Грандюр за изкуство".

"Административния съвет признава този резултат със съжаление", споделя Сами Канаан, съветник в отдела за култура и спорт. Съветът сега трябва да постанови нов конкурс за музея. Канаан се противопоставя на предложението на критиците, че сграда на музея от началото на 20 в. може просто да бъдe обновена. "Тази сграда вече не е подходяща за настоящите нужди на музея. Искаме музей от 21 в.", казва още той.

Реми Пагани, съветникът за строителство и планиране, е съгласен, че само по себе си, обновяването ще бъде "загуба", след като работата ще струва около 80 млн. швейцарски франка, без частните спонсори. Грандюр потвърждава в изявление, че фондацията оттегля подкрепата си към музея, но остава "благоприятно настроена" за бъдещи изложби и заеми.

Източник: БГНЕС