Кучетата винаги са нащрек, когато някой нов субект се появи на сцената. Но понякога те веднага започват да ръмжат или лаят по някои хора, а по други не. Тази моментна проява на темперамент може да показва агресия, отбранителна позиция или просто някаква форма на тревожност.

Но защо те имат различни реакции в зависимост от индивида? Обяснява "Локално".

1. Неизвестното е страшно

Най-честата причина кучето ви да реагира зле на определени хора е, че преживява нещо ново. Ако кучето не е правилно социализирано, всяко излагане на непознати – и с това куп нови миризми, гледки и поведение – може да изглежда опасно за животното. Дори кучето да е социализирано, то пак може да попадне в ситуация, в която да се чувства притеснено и несигурно за нещо неизвестно.

Следователно кучето е по-вероятно да лае по хора, които притежават непознати характеристики, особено когато става въпрос за миризма и външен вид.

2. Кучетата възприемат някои черти като заплашителни

Хората се различават по размер, характеристики и начин на движение, като всички те могат да изглеждат плашещи за кучето. Сред нещата, които могат да бъдат неприятни, са: аксесоари като шапки и слънчеви очила, които пречат на погледа на лицето на кучето; Косми по лицето по същата причина; високият ръст; дълбокият глас; специфичният език на тялото, особено директен интензивен зрителен контакт или взиране; силна миризма на дим; кучето може да не хареса вашия шампоан, парфюм, дезодорант или дори храната, която сте яли. Всяка комбинация от тези неща може да накара кучето да се изнерви.

Някои кучета обикновено се страхуват повече от възрастни мъже, защото имат „по-странни“ характеристики от кучешка гледна точка: по-високи са, имат по-дълбоки гласове и – о, не – окосмяване по лицето.

3. Лоши спомени

Кучетата могат да открият нещо, с което имат негативна връзка, и да се опитват да се защитят. Някои хора може да уплашат кучетата, защото миризмата или външния им вид им навяват лоши спомени. Ако куче е било травматизирано или малтретирано в миналото, то може да лае хора, които им напомнят за техните насилници. Кучетата могат да развият общо недоверие към някои специфични характеристики като пола.

4. Опитват се да защитят собственика си – дори и да не е необходимо

Кучетата могат да защитават собственика си, особено породи като мастифи и териери. По този начин те могат да реагират агресивно на всеки, който "нахлуе" в неговото пространство или се държи по начин, който може да се възприеме като заплаха за семейството му. Поведението, което може да предизвика защитна реакция от вашето куче, всъщност не е задължително да е агресивно: може просто да е внезапна или енергична реакция.

Всъщност кучетата могат да възприемат хората като плашещи, ако правят необичайни движения или издават звуци, като например поставяне на шапка или отваряне на чадър. В допълнение, кучето може просто да ревнува собствениците си и да се държи собственически, ако види приятелски взаимодействия между собственика си и други хора.

5. Те усещат истинската природа на хората

Кучетата често са добри в преценката на характера и няколко проучвания показват, че кучетата всъщност могат да разберат дали човек заслужава доверие или не. Кучетата постоянно наблюдават социалните взаимодействия и са предпазливи за това как другите хора се отнасят към техните собственици. Те са по-склонни да проявят недоверие и да лаят, ако сметнат човека за неискрен. Те дори могат да забележат общото отношение на собственика си към някого.

Нещо повече, кучетата наистина могат да усещат страха – заедно със стреса, вълнението и безпокойството – чрез нашите хормони, отделяни като миризма на тялото. Усещането за тези екстремни емоции може да накара вашето куче да се чувства неприятно и крайният резултат е - лай.
БГНЕС