ЮНЕСКО избира нови обекти за Световното наследство
ЮНЕСКО избира нови обекти за Световното наследство / netinfo

Комитетът за Световно културно наследство на ЮНЕСКО започна в Квебек съвещание, на което трябва да се реши съдбата на 45 природни или архитектурни забележителности, които се борят за признаване на тяхната "изключителна универсална стойност", съобщава БГНЕС.

Комитет от експерти от 21 страни членки на ЮНЕСКО ще има деликатната задача да определи до 10 юли кои места ще се добавят към досега включените 851 в списъка на Световното наследство. В него фигурират 660 културни паметници, 166 – природни забележителности и 25 – смесени.

Пет страни представят своя първа кандидатура. Това са Киргизстан (свещената планина Сюлейман Тоо), Папуа Нова Гвинея (бившия селскостопански район Кук), Сен Марен (историческия център на Сен-Марен и връх Титано), Саудитска Арабия (археологическия паметник Ал Хиджр) и Вануату (владението на краля вожд Мата), пише ЮНЕСКО.

Организацията е "по-благосклонна" към кандидатури от страни, които нямат вписани забележителности в Световното наследство, каза неин представител, уточнявайки, че се касае за официална политика, която има за цел да разшири представителността на обектите.