Всеки ще може да се състезава с Обама в нова компютърна игра
Всеки ще може да се състезава с Обама в нова компютърна игра / снимка: БГНЕС

Компютърна игра, в която всеки желаещ може да влезе в ролята на президент на САЩ ще бъде пусната на пазара в деня 20 януари, когато новоизбраният президент Барак Обама ще положи клетва, съобщи АФП. В играта, наречена "Главен командир" потребителят ще прави бюджета, ще решава въпросите на здравеопазването, образованието, армията, дипломацията и други въпроси в симулирана среда и ще трябва да живее виртуално с последствията от своите решения.

За да подсили чувството за реалност, играта, произведена от базираната във Франция компания Eversim, ще дава на геймърите информация от 50 международни организации, включитено ООН, Г7, НАТО, НАФТА и ОПЕК."Можете да приложите собствените си политически теории и да видите последствията от тях, следващи ефекта на доминото във вътрешната политика и международните отношения ", казва водещият дизайнер Луис-Мари Рок. Сега чрез тази игра всеки ще може да развива собствена стратегия за изтегляне от Ирак, за справяне с икономическата рецесия и да се опита да предотврати терористична атака на Ал Кайда.

Играещият ще започва с избор на членовете на кабинета и след това ще пристъпва към решаването на същите социални, екологични, икономически, културни и военни проблеми, пред които е изправена администрацията на Обама. По време на цялата игра съществува заплахата от терористичен удар или чуждестранна инвазия. Геймърите ще могат да контактуват с чуждестранни лидери, да навлизат в неутрални страни, да свалят неприятелски режими или да организират убийства, но главно трябва да мислят за икономическите, политически и военни последствия от тези действия. Вътрешнополитически решения като повишаване или намаляване на данъците ще имат за резултат в играта или недоволството на гражданите или затягане на бюджета.

"Главен командир" е "геополитическа симулация", игра която се играе на триизмерната карта на света, показваща 192 страни и 8000 града. Играта ще се продава за 39,95 долара.