Вредна ли е пастата за зъби?
Вредна ли е пастата за зъби? / ThinkStock/Getty Images
Редовната употреба на пастата за зъби може да се окаже вредна за здравето заради включена в нея съставка, унищожаваща полезната чревна флора на човешкия организъм, пише в. "Дейли мирър".

Какво означават знаците в края на тубичките на пастата за зъби?
 
Става дума за химическото съединение триклозан, което се използва като антимикробна и антигъбична компонента в пастата за зъби.
Триклозан е широко употребяван също в състава на тоалетните сапуни, дезодорантите, водата за уста и др. Той се абсорбира както от стомашно-чревния тракт, така и през кожата. В крайна сметка той се изхвърля от организма чрез урината.

Триклозанът от пастата за зъби уврежда черния дроб
 
Но по своя път съставката предизвиква дисфункция на човешката микрофлора и унищожава "добрите бактерии". А това води до заболявания от рода на диабета, сърдечносъдовите болести, артрит и разстройства на храненето.
Екипът на проф. Томас Шарптън от университета в Орегон провел многобройни експерименти с опитни рибки и тяхната реакция на триклозана.

Десет приложения на пастата за зъби, за които не подозирате (ВИДЕО)
 
Веществото за пръв път е било използвано в болничните заведения през 70-те години на миналия век, а сега е едно от най-популярните бактерицидни и фунгицидни вещества.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА