Вижте демократичната наденичка, която стана дума 2016 г. в Австралия
Вижте демократичната наденичка, която стана дума 2016 г. в Австралия / Guliver/Getty Images

Скромна наденичка, изпечена на барбекю, която се продаваше върху филийка хляб пред изборните секции в Австралия, беше избрана за официална дума на годината в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Как се роди думата на 2016 година "постистина"

Понятието "демократична наденичка" бе въведено за първи път още през 2012 г., за да опише сандвичите с наденички от говеждо месо, сервирани с лук, кетчуп, сос барбекю или горчица, и продавани масово на щандове за набиране на средства пред участъците за гласуване. То обаче набра популярност тази година, когато в Австралия бе проведена необичайно дълга двумесечна кампания за парламентарните избори, резултатите от които бяха толкова близки, че победителите не бяха ясни с дни.

В една страна, където много хора гласуват, защото е задължително, а не от чувство за граждански дълг, някои избиратели изглеждаха по-заинтересовани от качеството на демократичните наденички, които се предлагаха, отколкото от кандидатите.

Социални медии и интернет сайтове упътваха хората към избирателни секции в кварталите с най-добрите наденички.

В деня на изборите лидерът на лейбъристката опозиция Бил Шортън отхапа от една наденичка и заяви: "Вкусът на демокрацията. Чудесно".

Източник: БТА