/ Istock
Американски учени от Университета в Минесота са установили, че витамин В3 повишава ефективността на имунния отговор на тялото в борбата с рака. Резултатите от изследването са описани в статия, публикувана в списание „Science Translational Medicine“.

В първото клинично изпитване авторите са тествали комбинация от стандартна терапия с моноклонални антитела и никотинамид. В него са участвали 30 души, включително 19 пациенти с напреднал неходжкинов лимфом. Никотинамидът, известен още като витамин В3, е третирал NK клетките - имунни лимфоцитни клетки, които контролират и унищожават нахлуващите патогени и също така са важни в отговора срещу туморните клетки.

Екипът установява, че лекарството засилва функцията на NK клетките. По-конкретно, по време на 28-дневното лечение сред участниците с неходжкинов лимфом 11 души са показали пълен имунен отговор, а трима - частичен отговор. Освен това иновативният подход е довел до ремисия при пациенти с резистентни на лечение ракови заболявания.

Експертите смятат, че никотинамидът предпазва NK клетките от оксидативен стрес, като същевременно увеличава способността им да се установяват в лимфните възли. По този начин веществото не само повишава активността на имунните клетки, но и увеличава тяхната жизнеспособност и подобрява възможността им да откриват и унищожават раковите клетки.
БГНЕС