В Турция глобиха телевизия заради Семейство Симпсън
В Турция глобиха телевизия заради Семейство Симпсън / снимка: БГНЕС, архив

Турският медиен регулатор глоби частен телевизионен канал заради излъчването на епизоди от американския анимационен сериал "Семейство Симпсън", които осмиват Бог, съобщи в. "Хюриет".

Върховният борд за радио и телевизия (RTUK) глоби канал CNBC-E с около 53 000 турски лири (22 700 евро) заради излъчването на сериала, защото той осмивал Бог, като го показвал да сервира на Сатаната чаша кафе, а един от героите окуражавал друг герой да извърши убийство в името на Бога, съобщава изданието.

RTUK наложил глобата и защото в епизод на "Семейство Симпсън" се показвали сцени, в които се горят копия от Библията и се окуражават младите хора да пият алкохол, допълва БГНЕС.

Решението на RTUK, който е налагал и други глоби заради излъчването на сериали в Турция, смятани за обидни към Бога, исторически личности или за семейните ценности, е коментирано с ирония от колумниста на "Хюриет" Мехмет Йълмаз.

"Чудя се какво ли биха казали създателите на "Семейство Симпсън", когато чуят, че техни смешки се възприемат буквално в страна, наречена "Турция". Може би Хоумър ще се сдобие със съсед мюсюлманин", написа Йълмаз.

"Семейство Симпсън" е най-дълго излъчваният американски ситком с над 500 епизода от 1989 година насам.