В България все повече мъже на 35 години живеят с родителите си
В България все повече мъже на 35 години живеят с родителите си / снимка: sxc.hu

Да живееш с мама и татко, въпреки че си на възраст, вместо да живееш самостоятелно - този феномен се наблюдава в Италия, Гърция, Словакия и Словения, но най-вече в България, съобщава Би Би Си. В България повечето мъже продължава да живеят с родителите си и на 35-годишна възраст.

В останалите четири страни у дома с мама и татко си остават дъщерите, приближаващи 30 години, и синовете, надхвърлили тридесетака. В скандинавските страни децата обаче са склонни да напускат дома до 21-годишната си възраст. Великобритания вече започва да следва примера на споменатите страни, в които все повече хора си остават у дома с родителите.

Данни на британската Национална статистическа служба показват, че една четвърт от хората от 20 до 34 години живеят с родителите си. От 1996 г. насам броят на младите хора, които си остават у дома, се е увеличил във Великобритания с 25% до 3,3 милиона души, посочва БТА.

Причините за тази тенденция на Острова са високите цени на жилищата и на наемите, както и 16-процентната безработица сред хората в групата 20-34 години. Освен това заради икономии младите предпочитат да избират учебни заведения или работно място близо до дома и така се застояват в родната къща.

При жените тенденцията не е чак толкова голяма, тъй като жените от групата 20-34 години търсят брак или съжителство с по-възрастни от тях мъже.