/ iStock/Getty Images
Учени от университета "Алберт Лудвиг" във Фрайбург, Германия, установиха, че семената на растението окосмен хамамелис летят като куршуми, предаде ДПА.

Семената му могат да направят над 20 000 оборота в минута, като така стабилизират летежа и улесняват разпространението си. Специалистите констатираха, че семената на окосмения хамамелис достигат максимална скорост 12,3 метра в секунда, равняваща се на 44,3 км/ч. Било изчислено също, че оптималният полет при изхвърлянето им е 18 метра.

"За пръв път е подробно документирано как се разпространява окосменият хамамелис", заяви ръководителят на изследването Симон Попинга.

Oткриха орхидея в Япония, която не цъфти никога


Експерти поясниха, че окосменият хамамелис, който произхожда от Китай, е популярно декоративно растение в Германия. То има жълти цветове, които ухаят през зимата. Семената му са със семенна обвивка, която с времето изсъхва, свива се и се деформира. "Това създава голямо налягане върху семената, както и механизъм за изхвърляне, който става причина за изстрелването им с голяма скорост във въздуха", поясни ученият. По този начин семена са изхвърлени на разстояние няколко метра.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the Royal Society Interface.
 

 
БТА