/ iStock/Getty Images
Учени от САЩ създадоха гъвкав термометър, който може да намери приложение в интелигентни дрехи и меки роботи, съобщи "Сайънс дейли".

Следващото поколение меки роботи, интелигентни дрехи и биосъвместими медицински устройства ще се нуждаят от вградени сензори за измерване на температурата, които могат да се разтеглят и усукват. За целта учените трябва да се справят с предизвикателството, че повечето компоненти, използвани в традиционните сензори, са твърди.

Авторите на настоящото изследване от Училището за инженерни и приложни науки "Джон А. Полсън" към Харвардския университет са разработили самозахранващ се гъвкав термометър, който може да бъде вграден в разтеглива електроника и меки роботи.

"Разработихме гъвкави температурни сензори с висока чувствителност и бързо време за реакция, благодарение на които се откриват нови възможности в сфери като здравеопазване, инженерство и развлечение", пишат изследователите в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Гъвкавият термометър се състои от три прости части - електролит, електрод и диелектрик. Тъй като дизайнът е опростен, съществуват различни начини за персонализиране и конфигуриране на сензора в зависимост от приложението му, обясняват учените.

Чрез подреждане на електролита, диелектрика и електрода в различни конфигурации изследователите са разработили четири дизайна на температурния сензор.

В зависимост от използваните материали термометърът може да измерва температури от порядъка на 200 градуса Целзий до минус 100 градуса Целзий.
БТА