бактерии
бактерии / Istock
Според нов научен доклад броят на случаите на ужасяваща месоядна бактерия ще се удвои през следващите две десетилетия заради на изменението на климата, съобщи „Дейли мирър“.

Според Университета на Източна Англия в Обединеното кралство до 2040 г. броят на случаите на Vibrio vulnificus ще бъде двойно по-голям от сегашния.

Понастоящем около 80 000 американци се заразяват с бактерията всяка година, въпреки че се очаква броят им да бъде много по-голям.
В резултат на това тя ще бъде открита във всеки щат по източното крайбрежие на САЩ, а повишаването на морското равнище може да я изтласка още по-навътре в сушата.

Бактерията причинява водниста диария, както и коремни спазми, гадене, повръщане, треска и втрисане.

В ново научно изследване се казва: "В съчетание с нарастващото и все по-възрастно население годишният брой на случаите може да се удвои.

"До 2081-2100 г. инфекции с V. vulnificus може да има във всеки източен щат на САЩ при средни до високи бъдещи емисии и затопляне.“
"Прогнозираното разрастване на инфекциите с V. vulnificus в раните подчертава необходимостта от повишена индивидуална и обществена здравна осведоменост в тези области.“

"V. vulnificus е най-патогенният от рода Vibrio: смъртността при инфекция на рана достига 18 %, а смъртните случаи са настъпили още 48 часа след излагането на въздействието на водата.“

Какво трябва да знаем за бактериите в храните?

"Наред с причиняването на около 100 случая годишно в САЩ, икономическата тежест на инфекциите на рани, причинени от V. vulnificus, се оценява на над 28 милиона щатски долара годишно.“
Общите годишни разходи, свързани с този патоген, се оценяват на 320 млн. щатски долара, което го прави най-скъпият морски патоген в САЩ за лечение.

Миналата година жителите, които се опитваха да се възстановят от опустошителния ураган Иън, бяха шокирани, когато бяха засегнати от рязък скок на случаите на месоядната инфекция. В цяла Флорида миналата година са открити 65 случая на заразяване с Vibrio vulnificus, което е около два пъти повече в сравнение с предишни години.

Повечето от тях са били в окръг Лий, района около град Форт Майерс, където ураганът от четвърта категория Иън достигна сушата.
Жителите са били видени да се провират през наводнените води, за да намерят безопасност след бурята .

Въпреки че обикновено се среща в сурови или недостатъчно сготвени морски дарове, бактерията може да се открие и в солена или солена вода.
БГНЕС