Учените предполагали, че молекулярните спомени на бактериите от противоположни части на света ще са различни. Не се оказало така обаче
Учените предполагали, че молекулярните спомени на бактериите от противоположни части на света ще са различни. Не се оказало така обаче / Thinkstock/Getty Images
Бактериите могат да преминават хиляди километри във въздуха без приемник, заключиха учени.

Константин Северинов, професор по молекулярна биология и биохимия в университета Рътгърс, казва, цитиран от ЮПИ: "Изследването ни показва, че трябва да има глобален механизъм, който осигурява обмена на бактерии между отдалечени места. Тъй като бактериите, които изследвахме, живеят в много гореща вода - около 70 градуса Целзий, в отдалечени места, не е логично да предположим, че там са ги транспортирали животни, птици или хора".

Има ли опасни бактерии на борда на МКС?

бактерии
Thinkstock/Getty Images

Северинов и колегите му мислят, че атмосферните течения са причината еднакви бактерии да има в далечни и откъснати части на света. За да разберат по-добре връзката между отдалечените общности бактерии, учените са изследвани генетичните подписи, оставени от взаимодействия между бактерии и вируси.

Бактериофагите - вируси, които заразяват бактерии - са навсякъде. Те са най-многобройната форма на живот на планетата и имат значимо и измеримо влияние върху микробните общности. Когато бактериите се заразят с вируси, "молекулярните спомени" се съхраняват в секции бактериална ДНК. Оцелелите бактериални клетки предават части от вирусната ДНК - спомените, на следващото поколение.

Опасна бактерия се разпространява в болници в целия свят

бактерии
Thinkstock/Getty Images

За изследването си учените са събрали бактерии Термус термофилус от горещи извори по цял свят - Чили, Италия, Русия. Преди анализите те предполагали, че "молекулярните спомени" на бактериите от противоположни части на света ще са различни и те ще имат уникална еволюционна история. Резултатите им обаче показали много "общи спомени" - идентични парченца вирусна ДНК, съхранена в същия ред в ДНК на бактериите от далечни извори.

Вижте и:

Учени са дешифрирали геномите на над 3000 опасни бактерии

Вече има бактерия, която не се лекува с нито един антибиотик

Нов антибиотик бори устойчива супербактерия

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА