/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от университета Браун получиха нов вид антибиотик, който е ефикасен към супербактерията метицилин-резистентен стафилокок, съобщи в. "Дейли мейл".
Антибиотикът е тестван успешно в изпитания с мишки.

Антибиотиците - заплаха за здравето, която всички игнорират
 
Десетилетия след въвеждането на антибиотиците през 20-те години на миналия век, някои тежки болести се превърнаха в лесно лечими. Бактериите обаче еволюират. След като веднъж се срещнат с антибиотик, клетките им могат да се променят и това лекарство вече да не е заплаха за тях. Тези оцелели бактерии се размножават и се появява нов клас резистентни супербактерии.
 
 
Заплахата, която представляват супербактериите, се определя като "антибиотичен апокалипсис". Колкото повече антибиотици пием, толкова по-бързо бактериите стават резистентни. Затова здравните власти призовават антибиотиците да се предписват разумно.

Учени: Не правете пълен курс на лечение с антибиотици
 
Форма на стафилококовата инфекция - метицилин-резистентният стафилокок, вече става устойчива на почти всички антибиотици. Около 30 процента от хората са носители на тази бактерия и в болниците, където повечето пациенти са с отслабен имунитет, тя се предава лесно.
 
Новото лекарство атакува механизма на оцеляване на бактерията, като разрушава външния й слой. Така тя трудно би станала резистентна.

След 30 г. ще се умира от банални инфекции
БТА