По време на изследване испански учени установиха, че една лъжица мед преди лягане може да подобри здравето. Според участниците в експеримента те са се отървали от безсънието и кръвното им налягане се е подобрило.

Медът е известен със своите лечебни свойства от древни времена. Често се приема при настинки, хрема, болки в сърцето и храносмилателни проблеми.

Смята се също, че укрепва имунната система. Медът може да помогне и при проблеми със съня.

Учените провели експерименти с група доброволци, които често се будили през нощта и поради това се оплаквали от липса на сън. В продължение на 3 месеца седемстотин души приемали една лъжица мед през нощта. Когато експериментът приключи, 650 от тях казаха, че сънят им е станал по-здрав.

Останалите петдесет души отпаднаха по време на проучването, защото се страхували да не напълнеят. Способността на меда да подобрява съня се обяснява с факта, че хората често се събуждат посред нощ поради дефицит на гликоген. Това е полизахарид, който помага на тялото да премахне "хормоните на стреса" - адреналин и кортизол. В същото време медът съдържа достатъчно гликоген, за да компенсира недостига му и да подобри съня.
Рамблер