Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Учени от университета в Кардиф обясниха откъде са дошли формите на живот в най-загадъчните дълбини на океана, известни като „зоната на здрача“, пише сп. "Сайънс".

Специалистите доказаха, че захлаждането на океаните за последните 15 милиона години е способствало за появата на нови форми на морски организми, включително на планктон, медузи, крил, калмари и риби. Създанията, обитаващи зоната на здрача, съществуват благодарение на органично вещество, спускащо се от повърхността на океана и използвано за храна.

В своето изследване екипът анализирал вкаменелости на раковини от океанското дъно, за да проследи как са се променяли и диверсифицирали дълбоководните твари.
Учените получили свидетелства за миграции на видовете от повърхността до все по-големи дълбочини през последните 15 милиона години.

Това се обяснява с факта, че дълбините на океана се охладили, а органичният "сняг" се съхранявал по-дълго и прониквал все по-дълбоко. Това е способствало за появата на дълбоководните форми на организмите.

По думите на учените резултатите от тяхното изследване будят безпокойство относно бъдещето състояние на океана, който се нагрява все повече заради глобалното затопляне на планетата.
БТА