/ iStock/Getty Images
Британски учени откриха "странни създания" под дебелия 900 м антарктически леден шелф, съобщи ДПА.

Откритието е направено случайно при сондажни работи на шелфа Филхнер Рон. Специалистите искали да вземат проба седимент и се изненадали, когато видели с камерата животни, прикрепени за скалата на дъното. Те приличат на морски гъби, но може да има и други форми на живот, разказа Джеймс Смит от Британския антарктически институт.

Неподвижни животни в подобни условия - пълна тъмнина и температура минус 2,2 градуса Целзий, досега не бяха откривани. На такова разстояние - 260 км от открития океан, са наблюдавани много малко видове.
 

"Това откритие е един от тези щастливи инциденти, които дават нова посока на идеите. То ни показва, че антарктическият морски живот е невероятно специален и удивително адаптиран към този замръзнал свят" - каза Хю Грифитс, който е съавтор на изследването.

Прикрепените за скалата на дъното животни са били на 1500 км от източник на фотосинтеза.

"Откритието ни повдига толкова много въпроси, много повече от отговорите, които дава. Например: "Как са попаднали там?", "С какво се хранят?", "Какво ще се случи с тези общности, ако леденият шелф се разпадне?" каза Грифитс.

Статия за откритието е публикувана в сп. "Предели на морската наука" ( Frontiers in Marine Science).



 
Gulliver/Getty Images