/ iStock/Getty Images
Най-бързата звезда, движеща се около черна дупка в Млечния път, получи името S4711 в чест на одеколона „4711 Echt Kölnisch Wasser” (Истинска кьолнска вода 4711 – бел. ред.).

Астрофизици от Кьолн откриха пет нови звезди, а най-необикновената получи името на местния одеколон, съобщи ДПА, цитирайки публикация на „Astrophysical Journal”.

Както е известно, Кьолн (фр. Cologne), е градът, в който през 1709 г. е изобретен одеколонът – на френски „Eau De Cologne” (Кьолнска вода).

Новата звезда S4711 в центъра на Млечния път получи името си не в чест на този оригинален и легендарен парфюмериен продукт на фирма „Фарина”, а на по-успешното изделие на конкуренцията, изградила значително по-късно своя бизнес в къщата с номер 4711 на кьолнската „Глокенгасе” (Уличката със звънчетата).

Благодарение на успешния маркетинг, особено след Втората световна война, именно този одеколон стана изключително популярен в Германия и в чужбина – много повече, отколкото легендарния оригинал. И именно него хората асоциират с Кьолн.

Звездата S4711, открита от учените в Кьолнския университет, се намира около свръхмасивната черна дупка Стрелец А* (Sagittarius A*).

Забележителното при S4711 е това, че тя е звездата с най-краткия орбитален период и е най-бързата звезда, която се движи около черна дупка в Млечния път със скорост, равняваща се ан 8 % от скоростта на светлината.

Ръководителят на групата астрономи Флориан Пайскер споделя, че избора на име учените са искали то да бъде свързано по някакъв начин с Кьолн.

„Баба ми ползваше винаги одеколон и аз свързвам този аромат с положителни спомени”, разказва той относно мотивите за избора на име.